sportarts boom Revalidatie Vital

Sportarts te Boom: Dieter De Clercq

Over mezelf

Blessure Consult

Dieter De Clercq is gespecialiseerd in sportgerelateerde klachten:

Bewegingsanalyse / preventieve screening

Zowel voor de recreatieve als voor de competitieve sporters kunnen functionele testen uitgevoerd worden. Met een gerichte lichaamsscreening kunnen we beperkingen en compensaties opsporen. Aan de hand van de resultaten krijg je een op maat gemaakt oefenprogramma.

Voeding

Gezonde voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is een belangrijk onderscheid tussen de voeding van een prestatiesporter en een recreatieve sporter. Voor alle advies hieromtrent kan u bij ons terecht.

Met behulp van bloedname en urinestalen kunnen we tekorten opsporen.

Net zoals niet iedereen eenzelfde voedingssamenstelling nodig heeft, verschilt de energiebehoefte en energieverdeling ook van persoon tot persoon. Via analyse van de in- en uitgeademde lucht in rust, kunnen we uw basaal energiemetabolisme meten, zodanig dat we u een gerichter advies kunnen geven over uw energiebehoefte.

Op basis van huidplooimetingen kunnen we ook uw vetpercentage nagaan.

Inspanningstesten

De inspanningstesten (ergospirometrie-testen) worden met een ECG en ademgas-analyse afgenomen. Een maximale inspanningstest kan zowel op de fietsergometer als op de loopband uitgevoerd worden. De maximale zuurstof opname (VO2-max) wordt berekend om uw conditieniveau te bepalen.

In principe hebben we het hier over maximale inspanningstesten (progressief toenemende inspanning tot je niet meer verder kan), hierbij kunnen we dan je ademhalingsgassen analyseren en eventueel ook een electrocardiogram tijdens de volledige inspanning afnemen, alsook de bloeddruk opvolgen zo nodig.

Aangezien een maximale inspanningstest tot uitputting in sommige patiëntengroepen niet mogelijk is of niet aangeraden is, kunnen we ook submaximale inspanningstesten uitvoeren, zodanig dat we u toch nog gericht advies kunnen geven.

LET OP:

Alvorens we een inspanningstest uitvoeren, hebben we een sportmedische keuring met rust-ecg nodig dat maximaal 1 jaar oud is. Indien je zo geen sportmedische keuring op zak hebt, is het handig dat we deze een week voor de inspanningstest uitvoeren, zodanig dat we het protocol al eens kunnen overlopen.

Verplichte sportkeuring

Zowel op eigen initiatief als voor de (twee-)jaarlijkse medische keuringen voor de sportclub kan je hier terecht.
Volgens de huidige richtlijnen is het aangeraden om de sportmedische keuring om de twee jaar uit te voeren, terwijl een rust-ECG slechts om de 4 jaar wordt aangeraden (tenzij er anamnestische of klinische aanwijzingen zijn).
Indien je voor een sportmedische keuring komt, gelieve dan gemakkelijke kledij en korte broek te dragen, graag ook de schoenen waarin je sport meenemen, alsook eventuele steunzolen.
Voor de dames is het aangeraden om een gewone beha te dragen en geen sportbeha, aangezien deze meestal een goede beoordeling van de schouderbladen belemmert.
Indien er bij jou een cholesterolwaarde is bepaald in de laatste twee jaar, dan kan je deze uitslag ook best meenemen.

Vooraleer je op consultatie komt moet je een vragenlijst invullen, deze is te vinden via deze link. Op het einde van de vragenlijst kan je deze verzenden zodanig dat ik hem nadien kan bekijken en met u bespreken. Indien u dit wenst kan u de vragenlijst ook afdrukken in plaats van te verzenden.

Personal coaching

Na een preventieve screening of bewegingsanalyse, kan u in onze praktijk terecht voor een meer persoonlijke aanpak van jouw training. We hebben persoonlijke trainers ter beschikking die u adhv uw oefenprogramma begeleiden, corrigeren en stimuleren.

Trainen met een chronische aandoening (diabetes, hartpatiënt, fybromyalgie, obesitas, kanker,…)

Steeds meer en meer studies tonen aan dat voldoende beweging of fysieke activiteit zowel de behandeling als de preventie van verschillende chronische aandoeningen verbetert, denk maar bijvoorbeeld aan diabetes, depressie, burn out, obesitas, parkinson, kanker, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, dementie, longproblemen, …

Ook post-operatief of in de revalidatie na een hart-infarct is bewezen dat voldoende fysieke activiteit een duidelijke verbetering met zich meebrengt.

We kunnen u hierin begeleiden en op weg helpen, zo nodig in overleg met uw specialist.

Tarieven

Wij hanteren vaste tarieven volgens de RIZIV-conventie.

Revalidatie Vital
Kerkstraat 21 - 2850 Boom
Tel.: 03 888 18 77

Schrijf u in

voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wilt u steeds op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes bij Vital? Schrijf u dan meteen in voor onze nieuwsbrief!